Saltar para: Post [1], Pesquisa e Arquivos [2]




José Luís Peixoto é um dos convidados do Festival Internacional de Literatura de Timisoara, na Roménia, a decorrer entre 23 e 26 de Outubro de 2019. 

Estará também em Bucareste, onde apresentará o seu trabalho no Instituto Camões.

TIMISOARA — 24/10, 19h — Conversa com JLP e leitura em romeno de excertos da sua obra (Tradução de Simina Popa) — Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă.

BUCARESTE — 28/10, 14h às 16h — Conversa com JLP — Institutul Camões București, Strade Edgar Quinet, nr. 5-7

cimitirul peixoto.pngnhrrrrr.jpgmrrrrrrrrr.jpg

Captura de ecrã 2019-10-22, às 12.43.38.png

Captura de ecrã 2019-10-22, às 12.43.12.png

José Luís Peixoto s-a născut în 1974, într-un sat din sudul Portugaliei, în regiunea numită Alentejo. Este licențiat în limbi și literaturi germanice al Universidade Nova de Lisboa. Din 2001 s-a dedicat complet scrisului. Este autor de poezie, proză, teatru și critică literară. Scrierile sale au fost recompensate cu numeroase premii, printre care Prémio Literário José Saramago (2001), Prémio Oceanos (2016) și The Best Translation Award-Japan (2019, pentru Galveias). În 2003, într-un proiect fără precedent, Peixoto și-a unit forțele cu membrii formației Moonspell, lansând, în același timp, un album și un mic roman fantastic. Cele două opere poartă același titlu, The Antidote, și pornesc de la același concept, conform căruia activitatea umană este supravegheată și condusă de o mulțime de entități invizibile. Capitolele romanului semnat de José Luís Peixoto poartă aceleași titluri cu piesele de pe albumul celor de la Moonspell.

În prezent, cărțile lui José Luís Peixoto sunt traduse în 26 de limbi, la unele dintre cele mai prestigioase edituri din lume. În România, i-au apărut, în traducerea Clarisei Lima, la Editura Polirom, romanele Nici o privire (2009) și Cimitirul de piane (2010).

„Peixoto este una dintre cele mai mari surprize ale literaturii portugheze din ultimii ani. Nu mă îndoiesc că este promisiunea sigură a unui mare scriitor.” (José Saramago)

„Peixoto are un fel extraordinar de a percepe lumea, transpus în modul original în care își alege limbajul și imaginile.” (Times Literary Supplement)

„Citești și tragi aer în piept, de parcă ai da pe gât o sticlă plină cu viață, dintr-o înghițitură.” (Le Figaro)





papéis jlp
Arquivo de recortes sobre José Luís Peixoto e a sua obra.

todos os vídeos







Perfil SAPO

foto do autor